Brabants Dagblad Chris Korsten 21-01-18, 11:51


Fredfades was zaterdagavond in het Werkwarenhuis op de Tramkade te bewonderen. © Chris Korsten

Boogiespecialist Fredfades uit Oslo zorgt voor extra impuls Werkwarenhuis

DEN BOSCH - Het gebeurt niet vaak dat een top-DJ zijn of haar opwachting maakt in een van de uitgaansgelegenheden die de stad rijk is. Zaterdagavond was het in ieder geval raak in het Werkwarenhuis, waar de uit Oslo afkomstige Fredfades achter de knoppen te bewonderen was. 


De avond van te voren draaide de Noorse boogiegigant toevallig al in Paradiso, het Amsterdamse cultuurwalhalla waar het Werkwarenhuis de komende tijd vaker mee hoopt samen te werken.

Een avond met funky melodieën, vermengd met disco, modern soul en een vleugje hiphop, raasde over de Bossche culturele hotspot. Onder meer platen van Leroy Ace Miller, Patrick Adams en Leroy Burgess 'spoelden' aan. En uiteraard ook eigen werk, want Fredfades (Fredrik Øverlie volgens de gegevens in zijn paspoort) is behalve top-DJ ook een alom gerespecteerde uitvoerende muzikant. ,,Ik ben begonnen op zestienjarige leeftijd als DJ. Vanwege mijn jonge leeftijd was dat allemaal niet legaal. But so what? Met sommige dingen in het leven kun je niet vroeg genoeg beginnen. Later is het ook op het producerende vlak flink gaan borrelen en ben zélf muziek gaan maken. Hiphop met jazzy invloeden wel te verstaan! Ik heb nu zo'n vijftien releases op m'n naam staan. Vaak treed ik samen op met MC Ivan Ave, maar die toert nu samen met Joyce Wrice door Australië", wist de inmiddels dertigjarige Noor te vertellen.

Collega-DJ Erik Snoek, tevens hoofdprogrammeur bij het Werkwarenhuis, was vanzelfsprekend in z'n nopjes dat Fredfades zich bereid toonde om ter plekke zijn kunsten te demonstreren. ,,In de nabije toekomst hopen we op een vruchtbare samenwerking met bijvoorbeeld Paradiso in Amsterdam en BIRD in Rotterdam. Kijk, wanneer een internationaal gerenommeerde artiest toevallig toch in het land is, waarom zou je daar dan niet samen met een aantal podia op inspelen? In sommige gevallen kun je misschien kijken naar een constructie, waarbij diverse belanghebbenden bijdragen in de kosten. Zoiets heeft logischerwijs óók invloed op de entree, die overigens bij deze gelegenheid helemaal gratis is", deed Snoek uit de doeken.

Op zondagmiddag vanaf 14.00 uur wordt er in het Werkwarenhuis naar verwachting opnieuw uitgebreid gedanst tijdens de Northern Soul Matinee Party. Bosschenaar James Giezenberg, medeoprichter van Club Cliché, fungeert als een van de vier DJ's. Giezenberg: ,,Northern Soul, een stroming die z'n oorsprong heeft in Amerika, was in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw vooral populair in clubs in het noorden van Engeland. De beats zijn over het algemeen uptempo, dus maak je borst maar nat!"

Chris Korsten 21-01-18, 11:51